FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Μετεγχειρητικές οδηγίες για οδοντικά εμφυτεύματα PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 11 Ιούνιος 2013 13:05


Η τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων συνήθως δεν δημιουργεί έντονο πόνο.  Προκειμένου να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ακολουθούν ορισμένες οδηγίες για τις ημέρες μετά το χειρουργείο.
 Αιμορραγία:
Eλάχιστη αιμορραγία είναι φυσιολογική τις πρώτες 24 ώρες μετά την εγχείρηση.  Η άσκηση πίεσης,  δάγκώνοντας  απαλά μια γάζα για 20-30 λεπτά θα ελέγξει την αιμορραγία.  Θα πρέπει να αντικαταστήσετε τις γάζες, όπως απαιτείται. Μην ενοχλείτε την πληγή μετά τη χειρουργική τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος. Αποφεύγεται την έκπλυση, φτύσιμο, ή να αγγίξετε το τραύμα την ημέρα του χειρουργείου.
 Φάρμακα:
Μπορείτε να πάρετε Depon ή Ponstan κάθε 4-6 ώρες.  Μια ώρα μετά το χειρουργείο μπορείτε να πάρετε ενα Mesoulid. Συνεχίζεται την  αντιβίωση όπως συνταγογραφήθηκε.  Εάν εμφανίσετε  αλλεργική αντίδραση, παρακαλούμε να διακοπεί η χρήση των φαρμάκων, και να επικοινωνήστε με το γιατρό άμεσα. 
 Οίδημα:
Η εμφανιση οιδήματος είναι φυσιολογική μετά τη χειρουργική τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος. Για την ελαχιστοποίηση του οιδήματος  η χρήση μιας παγοκύστης στην εξωτερική πλευρά του μάγουλου για 10 λεπτά, κάθε 20 λεπτά  θα μειώσει το πιθανό πρήξιμο. Συνίσταται η χρήση πάγου για τις πρώτες 48 ώρες. Μετά τις δύο πρώτες μέρες και εφόσον έχει δημιουργηθεί οίδημα συνίσταται η χρήση ζεστών επιθεμάτων στην περιοχή. Στοματική υγιεινή:
Την πρώτη μέρα, αμέσως μετά το χειρουργείο δεν ξεπλένουμε το στόμα μας. Ξεκινώντας την επόμενη ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να αρχίσετε το βούρτσισμα, μένοντας μακριά από τη χειρουργική περιοχή με την οδοντόβουρτσά σας.  Επίσης να ξεπλένετε το στόμα σας απαλά με ζεστό νερό και αλάτι αρκετές φορές κατα την διάρκεια της ημέρας. Ξεκινάμε στοματοπλύσεις με  χλωρεξιδίνη  τη δεύτερη μέρα μετά την επέμβαση. Xρησιμοποιούμε μια μπατονέτα για να καθαρίσουμε την χειρουργική περιοχή και όχι  οδοντόβουρτσα.
Φαγητό:
Την πρώτη μέρα αποφεύγουμε ζεστές τροφές γαι την αποφυγη αιμορραγίας. Από την επόμενη μερα ξεκιναμε κανονικά τα γεύματα μας, αποφευγοντας να μασήσουμε απο την χειρουργημένη πλευρά. Η δίαιτα μας συνίσταται σε μαλακές τροφές για μία εβδομάδα μεχρι να αφαιρεθουν τα ράμματα. Μετα από καθε γεύμα ξεπλένουμε απάλα την περιοχη με νερό για τη απομάκρυνση όλων των υπολλήματων της τροφής,
Ράμματα:
Αφαιρούνται μια εβδομάδα μετά το χειρουργείο.
NO SMOKING:
Το κάπνισμα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μετεγχειρητικές φλεγμονές ή λοιμώξεις. Συνίσταται η αποφυγή.
 Αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες ή ανησυχίες, παρακαλώ μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το ιατρείο μας αμέσως.

 
O Βρουξισμός PDF Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση Χρήστη: / 4
ΧείριστοΆριστο 
Τετάρτη, 25 Ιούλιος 2012 14:45

Ο βρουξισμός είναι μια οδοντική δυσλειτουργεία που χαρακτηρίζεται από το τρίξιμο ή σφύξιμο των δοντίων όπου πολλές φορές περιλαμβάνει και το τρίξιμο της γνάθου. Είναι μια δραστηριότητα που παρουσιάζεται στους περισσότερους ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μπορεί να παρουσιαστεί κατά την διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας και Είναι μία από τις πιο κοινές διαταραχές του ύπνου.
>
> Ο βρουξισμός είναι μια συνήθεια και όχι μια ένδειξη ανακλαστικής δραστηριότητας, που συνήθως είναι ασυνείδητη. Το Μάσημα και το τρίξιμο είναι σύνθετη νευρομυική δραστηριότητα που μπορούν να ελεγχθούν Υποσυνείδητα εντός του εγκεφάλου.
>
> Η αιτιολογία του συνδρόμου μπορεί να μεταβάλλεται, από αλλεργικές αντιδράσεις ή ιατρικές παθήσεις, ή τραύματισμούς (όπως ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα) ή το πιο συνηθισμένο ειναί σε μια περίοδο ασυνήθιστου στρες. Ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν βρουξισμό συμπεριλαμβανομένων των πεπτικών παθήσεων, βουλιμίας, λανθασμένη σύγκλειση,στρές, ή λόγω κατανάλωσης αμφεταμινών και συναφών διεγερτικών, κάπνισμα, αλκοόλ ή ακόμη και αϋπνία, φτωχή διατροφή κλπ.
>
> Στις περιπτώσεις όπου έχει τριφτεί αρκετά η αδαμαντίνη, το σμάλτο, και έχει εκτεθεί το πιο ευαίσθητο στρώμα του δοντιού, το αμέσως επόμενο, η οδοντίνη θα επιταχυνθεί η φθορά των δοντιών λόγω τριβής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την οδοντινική ευαισθησία που συνήθως καταλήγει σε ράγισμα και τέλος κάταγμα του δόντιού. Σε σοβαρές και χρόνιες περιπτώσεις, ο βρουξισμός επίσης μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα της κροταφογναθικής άρθρωσης. Τα κύρια συμπτώματα του βρουξισμού είναι πόνος στις παρειές, στην κροταφογναθική διάρθρωση, στα αφτιά, πονοκέφαλος και αυχενικοί πόνοι.
>
> Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν οτι είναι βρουξιστές. Ο βρουξισμός μπορεί να οδηγήσει σε τραύμα της σύγκλεισης, ραγίσματα και κατάγματα των δοντιών. Άτομα με βρουξισμό μπορεί επίσης να χάσουν τις επιφάνειες των οπίσθίων δοντιών τους, και έτσι να ελλατωθεί το ύψος της σύγκλεισης τους και ως συνέπεια αυτού να μικρήνουν τα χείλη και το ύψος της στοματικής κοιλότητας γενικώς.Τα περισσότερα περιστατικά βρουξισμόυ περιλαμβάνουν ισχυρό τρίξιμο των δοντιων που προέρχονται από τους μασητήρες μύες, οι οποίοι είναι οι κύριοι μύες της μάσησης.
>
> Από την στιγμή που γίνεται συνήθεια πρέπει να ορίζεται και θεραπεία. Αν διαγνωστεί νωρίς, εξαλείφοντας τα αίτια μπορεί να θεραπεύει πλήρως. Η θεραπεία του βρουξισμού σε ένα ήπιο περιστατικό είναι ο ειδικός νάρθηκας ο οποίος φιάχνεται στο οδοντιατρείο για να μειώσει την τριβή στα δόντια και χρησιμοποιείται από εξι μέχρι δέκα μήνες. Για σύνθετα περιστατικά ο νάρθηκας χρησιμοποιείται περισσότερο χρονικό διαστημα. Ο Οδοντιατρικός νάρθηκας συνήθως γίνεται από σκληρό ακρυλικό και προορίζεται μόνο για την άνω γνάθο. Ο νάρθηκας προστατεύει τα δόντια από την τριβή και μπορεί να μειώσει την υπερβολική λειτουργία των μασητήρων επιτρέποντας την άνω και κάτω γνάθου να μετακινούνται χωρίς πίεση και για ηρεμία και ξεκούραση της κροταφογναθικής διάρθρωσης. Οι Οδοντιατρικοί νάρθηκες φοριούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 
Η ψηφιακή τεχνολογία στην οδοντιατρική- CEREC Εκτύπωση E-mail

Η ψηφιακή τεχνολογία στην οδοντιατρική - CEREC

Η ψηφιακή τεχνολογία στην οδοντιατρική έχει κάνει τεράστια βήματα στις μέρες μας. Σε ένα σύχρονο οδοντιατρείο το αναλογικό ακτινολογικό μηχάνημα έχει αντικατασταθεί από ένα ψηφιακό με λιγότερη ακτινοβολία και χρόνο έκθεσης. Για να γίνει μια ακτινογραφία πλέον χρειάζονται μόνο δέκα δεύτερα και το αποτέλεσμα εμφανίζεται στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Περισσότερα...
 
Περιοδοντίτιδα PDF Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση Χρήστη: / 4
ΧείριστοΆριστο 

H περιοδοντίτιδα είναι ασθένεια που σχετίζεται με την φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν και υποστηρίζουν τα δόντια. Προκαλείται από τα βακτηρίδια που εμμένουν και αυξάνονται στην επιφάνεια των δοντιών. H περιοδοντίτιδα καταστρέφει το φατνιακό οστό γύρω από τα δόντια και οδηγεί στην απώλεια των δοντιών.  Η αρχική αιτιολογία
είναι η κακή στοματική υγιεινή που οδηγεί στη συσσώρευση της βακτηριακής πλάκας στη γραμμή των ούλων, αποκαλούμενη και οδοντική πλάκα. Άλλοι παράγοντες είναι η κληρονομικότητα, ο διαβήτης, το σύνδρομο Down
και η φτωχή διατροφή.

Η χρόνια περιοδοντίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή της ασθένειας, εμφανίζεται σχετικά αργά και γίνεται κλινικά εμφανές στην ενηλικίωση. H επιθετική περιοδοντίτιδα είναι μια σπανιότερη μορφή, αλλά όπως το όνομά υπονοεί, εμφανίζεται γρηγορότερα και γίνεται κλινικά εμφανές στην εφηβεία. Αν και διαφορετικές μορφές, όλες προκαλούνται από βακτηριακές μολύνσεις. Το κάπνισμα, ο κακώς-ελεγχόμενος διαβήτης και η κακή στοματική υγιεινή είναι κίνδυνοι πιθανοί για την αρχή της ασθένειας. Η περιοδοντίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα της βακτηριακής συσσώρευσης στους μαλακούς ιστούς και τα δόντια, και συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι η κύρια αιτία της απώλειας δοντιών στους ενηλίκους.

Περισσότερα...
 
Η Τερηδόνα PDF Εκτύπωση E-mail

Συχνές ερωτήσεις στον οδοντίατρο είναι οι εξής

«Τι είναι η τερηδόνα;» «Τι είναι το σφράγισμα;» «Γιατί αφού πλένω τα δόντια μου 2 φορές την ημέρα χαλάνε;» Το παρακάτω κείμενο εξηγεί την έννοια της τερηδόνας και των εμφρακτικών υλικών (σφραγισμάτων).

«Η τερηδόνα είναι νόσος των σκληρών οδοντικών ιστών, η οποία χαρακτηρίζεται από απομεταλλικοποίηση της ανόργανης και αποδομή της οργανικής δομής του δοντιού. Οφείλεται σε μικροοργανισμούς, που υπάρχουν φυσιολογικά στην στοματική κοιλότητα και ονομάζονται τερηδονογόνοι. Σήμερα, η τερηδόνα παραμένει μια από τις πιό κοινές νόσους των οδοντικών ιστών σε όλο τον κόσμο. Δύο ομάδες βακτηριδίων είναι αρμόδιες για την έναρξη της τερηδόνας: ο Στρεπτόκοκκος mutans και λακτοβάκιλλος.
Ο ασθενής έρχεται στο ιατρείο και παραπονιέται ότι είτε βλέπει «μαυράκια» στο δόντι του, είτε καταλαβαίνει το κρύο ή το γλυκό είτε μια διαφορά στο δάγκωμα περισσότερο από πριν. Έτσι ο γιατρός κάνει ακτινογραφικό έλεγχο και βρίσκει το «χαλασμένο» δόντι. Aν είναι σε αρχικό στάδιο η τερηδόνα, ο ασθενής δεν καταλαβαίνει διαφορά σε κρύο ή γλυκό. Τις περισσότερες φορές ένα μεγάλο χάλασμα, μια μεγάλη τερηδονική κοιλότητα, είναι ορατή και με το μάτι από τον γιατρό ή και τον ασθενή, λόγω του οτι το δόντι έχει αλλάξει χρώμα. Από το φυσιολογικό άσπρο-μπέζ έχει πάρει μια καφέ ή γκρί απόχρωση.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι τερηδονογόνοι μικροοργανισμοί σχηματίζουν μεγάλες ομάδες στην επιφάνεια των δοντιών και προκαλούν ζύμωση των υδατανθράκων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή οξέων. Τα οξέα που παράγονται από τους μικροοργανισμούς της οδοντικής πλάκας προκαλούν απασβέστωση. Η ύπαρξη και μόνον των τερηδονογόνων μικροοργανισμών δεν είναι ικανή να προκαλέσει εκδήλωση της νόσου, δηλαδή εμφάνιση τερηδονικής κοιλότητας. Επιπλέον παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η διατροφή του ασθενή. Όταν η διατροφή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες όπως π.χ. τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και άμυλο τότε υπάρχει συνεχής τροφοδότηση των τερηδονογόνων μικροοργανισμών με πρώτη ύλη για την πραγματοποίηση ζύμωσης και παραγωγή οξέων. Η παραγωγή οξέως έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του ph στην στοματική κοιλότητα και την πρόκληση απασβέστωσης.

Περισσότερα...